Üniversite'de Filistin toplantısı

Üniversite

Kırıkkale Üniversitesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü ve Bilim Kültür ve Sanat Topluluğu tarafından ‘Ortadoğu'da Filistin, Filistin'de Üniversite Gençliği' konulu konferans düzenlendi.

 

FİLİSTİN’İN SOSYAL YAPISI FARKLI

Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’nun konuşmasıyla başlayan program misafir öğretim üyesi Dr. Ali Muhammed Ali Gharib Filistin’in coğrafi yapısı,  örf ve adetleri, eğitim, üniversite gençliği ve İsrail - Filistin ilişkilerinden söz etti.Dini, siyasi ve kültürel açıdan taşıdığı anlam ve Doğu Akdeniz’i tutan jeopolitik öneminin, Filistin’i çok değerli kıldığını ifade eden Dr. Ali Muhammed Ali Gharib, “Batı Şeria ve Gazze bölgelerinden oluşan Filistin’de sosyal yapı birbirinden kısmen farklıdır.

 

KÜLTÜREL VE DİNİ YAPISI

“Batı Şeria’da toplumun etnik olarak %83’ünü Filistinli Araplar oluştururken, geri kalan %17’lik oranı Yahudi nüfus teşkil etmektedir. Dini açıdan nüfusun %75’i Müslüman, %17’si Yahudi ve %8’i de Hıristiyan ve diğer din mensuplarından oluşmaktadır. Dil açısından bakıldığında ise, etnik yapıya uygun olarak Filistinli Arapların tamamına yakını Arapça, Yahudiler İbranice ve İngilizce konuşmaktadır. Yahudi işgalinden kısmen korunmuş olan Gazze Şeridi’nde ise nüfusun % 99,4’ünü Araplar, % 0.6’sını ise Yahudiler oluşturmaktadır. Bölgede yaşayan halkın %98,7’si Müslüman, %0.7’si Hıristiyan ve %0.6’sı ise Yahudi’dir.” dedi.

 

BÖLGEDE EĞİTİMİN ÖNEMİ

Filistin’in üç büyük din içinde büyük bir öneme sahip olduğunu ve bölgede eğitimin önemli olduğunu vurgulayan Gharib, “Filistin semavi dinlerin kutsal yerlerinin bulunduğu, dini boyutu yüksek olan bir coğrafyadır. Mescid-i Aksa, Kubbet-üs-Sahra, Süleyman Mabedi gibi yapıları örnek gösterilebilir. Filistinli mülteciler geleceğe yatırım açısından eğitime çok önem veren bir toplumdur. Yarım yüzyıldan daha uzun bir zamandan beri çok zor şartlar altında yaşıyor olmalarına rağmen Filistinliler, Ortadoğu’daki en eğitimli grubu temsil etmektedir.” diye konuştu.

 

KARDEŞLİK BAĞI ÇOK YÜKSEK

Türkiye ve Filistin arasında kuvvetli bir kardeşlik bağı olduğunu dile getiren Gharib, “Türkiye, Filistin halkıyla yüzyıllar öncesine giden ortak bir tarihe ve yakın kültürel ve sosyal ilişkilere sahiptir. Artık dünya gündemine oturan Filistin sorununda en büyük destek her zaman Türkiye’den gelmiştir. İlkesel, hukuki, siyasi, dini ve tarihi bağlılıkların etkisi bu desteğin devamlı olmasını sağlamaktadır. Türkiye’nin Filistin’in yanında olduğunu artık dünya da kabul etmiş durumdadır. Bizler kardeşlik bağlarımızı daha da pekiştireceğiz.” dedi.

 



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ